Meditasyonun hayatımızda uzun süre devam eden birçok olumlu etkisi vardır. Meditasyon pratikleri sayesinde stres seviyemiz düşer, acılarımızla, üzüntülerimizle yüzleşir, çevremizle daha olumlu iletişim kurar, odaklanma süremizi artırır ve kendimize karşı çok daha nazik ve şefkatli oluruz.
Gelin şimdi hep birlikte bu Mindfulness – Bilinçli Farkındalık aracılığıyla nasıl meditasyon yapabileceğinize bakalım.
Mindfulness – Bilinçli Farkındalık meditasyonlarında, bir yandan nefesimize odaklanmayı öğrenirken, bir yandan da zihnin nasıl farklı yerlere gidebileceğini ve düşünceler yumağı içinde kaybolabileceğini fark ederiz. Dikkatimizi yeniden nefesimize getirmek dikkatimizi ve farkındalığımızı güçlendirir.
Dikkatimizi nefesimize verdiğimizde, ‘an’a dönmeyi ve ‘an’da kalmayı öğreniriz. Böylelikle herhangi bir yargılamada bulunmaksızın, kendimiz bilinçli olarak ‘şimdi ve burada’ kalmayı seçmiş oluruz.
Dikkatimizi nefesimize verdiğimizde, ‘an’a dönmeyi ve ‘an’da kalmayı öğreniriz. Böylelikle herhangi bir yargılama olmaksızın, kendimiz bilinçli olarak ‘şimdi ve burada’ kalmayı seçmiş oluruz.
Her ne kadar uygulaması dışarıdan basit gibi görünse de Mindfulness – Bilinçli Farkındalık kavramının temelindeki meditasyon pratiği sabır isteyen bir süreçtir.
Ünlü meditasyon eğitmeni Sharon Salzberg ise ilk meditasyon pratiği sırasında zihninin sıklıkla düşünceler yumağına kapıldığını ve kendini farklı düşünceler içinde yakaladığından bahseder. Salzberg konuyu şu sözlerle açıklıyor: “İlk meditasyon deneyimimde, zihnim bir düşünceden diğerine geçmeden önce; acaba 800 nefes alacak mıyım? Acaba bu bana nasıl hissettirecek? diye düşündüm. Ancak meditasyon sonrasında büyük bir şaşkınlıkla, sadece tek bir nefes alabildiğimi ve ardından düşünceler yumağı içinde kaybolup gittiğimi fark ettim.”
Meditasyon kesinlikle tek başına bir medikal/tıbbi ya da psikolojik bir tedavi yöntemi değildir ancak düzenli meditasyon bize günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuz alanı sağlar. Bazen tek istediğimiz kendimiz, ailemiz ve içinde bulunduğumuz çevre için daha iyi kararlar alabilmektir. Meditasyon yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz en önemli üç unsur: Biraz sabır, kendinize karşı nazik olmak ve rahatça oturabileceğiniz bir alandır.
Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
İlk olarak bir noktayı açıklığa kavuşturmamız gerekiyor:
Burada hedefimiz farkındalık kazanmak. Meditasyon, sürekli zihninizde dönüp dolaşan ve sizi rahatsız eden sayısız düşünceyi mucizevi bir şekilde zihninizden silip atacak bir süreç değildir. Mindfulness – Bilinçli Farkındalık temelli meditasyon pratiklerinde dikkatimizi nazikçe nefesimize getiriyor ve süreç içerisinde dikkatimizin dağıldığını fark ettiğimizde, yeniden nazikçe dikkatimizi nefesimize yönlendiriyoruz.
- Birkaç dakika boyunca hareket etmeden rahatça oturmak için hazırlanın.
Nazikçe kendi doğal nefes alış ve verişinize odaklanın. - Nefesinize odaklanın.
Nefesinizi vücudunuzun neresinde hissediyorsunuz? Karnınızda mı? Burnunuzda mı? Dikkatinizi nefes alış verişinizde tutmaya çalışın. - İki dakika boyunca nefesinizi izleyin.
Bu süreçte ‘nefes topu’ tekniğini kullanabilirsiniz. İmgeleme yoluyla nefes alırken hayalinizdeki topun genişlediğini, nefes verirken de topun küçüldüğünü hayal edebilirsiniz.
Yeniden hoş geldiniz. İlk meditasyon deneyiminiz nasıldı? Dikkatiniz nefesinizden kayıp gitmeden ne kadar süre nefesinize odaklanarak oturabildiniz? Zihninizin, bilinçli olarak bir noktaya odaklanmak üzere yönlendirmeseniz bile, ne kadar meşgul olduğunu fark ettiniz mi? Düşünceler yumağı içinde kaybolduğunuzu, zihninizin düşünceden düşünceye atladığını fark ettiniz mi?
Genellikle zihnimizin içinde oradan oraya koşturan ve bir türlü nereye yerleştireceğimizi bilemediğimiz çeşitli düşünceler ve hikâyeler vardır. “Patronum acaba neden yarın benimle görüşmek istiyor?”, Keşke dün spora gitseydim.”, “Ödemem gereken faturalar var, sessizce, hareket etmeden oturacak vaktim yok benim. Yapacak bir sürü işim var!” bu düşüncelerden sadece birkaç tanesi.Mindfulness – Bilinçli Farkındalık meditasyonunu yapmadaki amacımız, gündelik yaşantımızın kaosu, karmaşası içinde odağını kaybeden zihnimizin yoğunluğunu fark etmek ve belki kısa da olsa bir mola vererek gerçekten neye odaklanmak istediğimizi bulabilmek için alan yaratmak.
Eğer siz de böyle dikkat dağınıklığı yaşadıysanız ki emin olun hepimiz yaşıyoruz, çok önemli bir şeyi keşfetmiş bulunuyorsunuz: Lütfen bu keşfinizi fark edin çünkü bu Mindfulness – Bilinçli Farkındalığın tam tersi bir durumdur.Hepimiz zihinlerimizin içinde adeta otomatik pilotta yaşıyor; düşüncelerimizin gökyüzündeki bulutlar gibi sürekli olarak gelip geçmelerine izin veriyor; anda, şimdi ve burada olmak yerine geçmişte ya da gelecekte yaşıyoruz.
Bu birçoğumuzun sıklıkla yaşadığı ve de dürüst olmak gerekirse oldukça rahatsız edici bir durum. Fakat böyle olmak zorunda değil.
Mindfulness- Bilinçli Farkındalık meditasyonu yapmamızın amacı, gündelik yaşantımızın kaosu, karmaşası içinde odağını kaybeden zihinlerimizin yoğunluğunu fark ederek, kısa da olsa verdiğimiz bu küçük molalarla gerçekten neye odaklanmak istediğimizi bulabilmek.
Özetle, mindfullnes temelli meditasyon pratiği bize kendimizle ve çevremizle daha sağlıklı ilişkiler kurmamızda yardımcı olur.
Kaynak:
https://www.mindful.org/how-to-meditate/