Yeni araştırmalar, sınıf temelli mindfulness-farkındalık programlarının küçük çocuklarda yönetici işlev yeteneklerinin geliştirilmesine ve stresle daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini göstermekte.

Giderek daha çok çocuk ya da genç stres belirtisi gösteriyor. Bu durum öğrencilere duygusal dayanıklılık yöntemlerini öğretmeyi her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Avustralya dışında yapılan yeni araştırmalar, okullarda yapılan mindfulness-farkındalık eğitiminin ilkokul öğrencilerine faydalı olabileceğini ve gelişmelerine yardımcı olacak beceriler geliştirebileceğini ortaya koyuyor.
Erken çocukluk döneminde gelişen üç kritik beceri vardır: dikkati odaklama, bilgiyi hatırlama, görevler arasında geçiş yapma, başkalarına uygun şekilde davranma. Bu yetenekler yönetici işlevler olarak bilinir ve planlama, akıl yürütme, problem çözme ve olumlu sosyal ilişkiler gibi daha ileri düzey görevler için gereklidir.
Mindfulness-Farkındalık alıştırmalarının zihin, duygu ve davranışlar üzerindeki etkileri hakkında bildiklerimizin çoğunu yetişkinlerle yapılan çalışmalardan öğreniyoruz. Okullardaki mindfulness-farkındalık temelli müdahalelerin çocuklar için faydalı olabileceğini biliyor olmamıza rağmen, bu yöntemlerin yürütücü işlevleri nasıl etkilediği hakkında çok az şey biliyoruz. Avustralya’nın Griffith Üniversitesi’ndeki araştırmacılar şusonuçlara ulaşıyorlar.
Mindfulness-Farkındalığın Çocukların Zihin, Duygu ve Davranışları Üzerindeki Etkileri
Çalışmada 91 anaokulu ve 2. sınıf öğrencisi mindfulness-farkındalık programına katılıyor.
Bu öğrencilerin üçte ikisine çalışmanın ilk bölümünde mindfulness-farkındalık dersleri veriliyor ve kontrol grubunun bir parçası olan diğer üçte biri öğrenci de bekleme listesine alınıyor. Dönem sonunda dikkati odaklama eğitimi alan öğrenciler kontrol grubu öğrencileriyle karşılaştırılıyor.
Mindfulness- Farkındalık programı, öğretmenlerin sınıfta hali hazırda neler yaptığını temel alarak yönetici işlev becerilerinin gelişimini artırmak için tasarlanıyor. Her gün öğretmenler günün başında, sabah ara verdikten sonra ve öğle yemeğinden sonra okul dönemi boyunca “temel uygulama” (bir zil sesini dinleyerek) yapıyorlar. Ayrıca, çocukların sakin olmalarına yardımcı olmak için “Dikkatli Maymun, Mutlu Panda” gibi kitaplar okuyarak, resim çizme, okuma veya matematik gibi temel akademik konularda dersleri tamamlamada özgür bırakıyorlar. Öğrenciler bunlara ek olarak nefes ve beden tarama egzersizleri uygulanıyor ve farkındalık günlükleri tutuyorlar.
Mindfulness-Farkındalık sınıflarındaki öğrenciler dikkatlerini daha iyi odaklayabilmiş, davranışlarını düzenleyebilmiş, görevler arasında geçiş yaparak, yanıtlarını planlayarak, organize ederek izleyebilmişler.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin mindfulness-farkındalık dersleri verme konusunda çok az deneyiminin olduğu ya da hiç olmadığı biliniyor . Bu sürece ğretmenlere çocuklara dikkati odaklamayı öğretmeleri için senaryolar ve materyaller içeren yarım günlük bir eğitim oturumu, haftalık danışma ve bir farkındalık programı el kitabı veriliyor.
Her iki gruptaki öğrencilerin, yönetici işleyiş yeteneklerinde farklı olup olmadıklarını görmek için dönem öncesi ve sonrası bir dizi bilgisayarlı teste tabi tutuluyor. Bu testler, ekranın ortasındaki bir balığa bakmak ve gösterilen diğer balıkların aynı veya zıt yöne işaret edip etmediklerini söylediklerini içeren dikkat görevleri. Öğrenciler ayrıca kartlardaki görüntüleri şekle veya renge göre sıralamak durumundalar. Son olarak, öğretmenlerden öğrencilerin davranışları, duygusal durumları, akranlarıyla ilişkileri, dikkat ve sosyal davranışları hakkında bir anket doldurmaları isteniyor.
Farkındalık Çocukların Dikkati Odaklama, Davranışı Düzenleme, Planlama ve Organize Etme Becerilerine yardımcı olur.
Araştırmanın sonuçları, mindfulness-farkındalık sınıflarındaki öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilere göre dikkatini daha iyi odaklayabildiklerini, davranışlarını düzenleyebildiklerini, görevler arasında geçiş yapabildiklerini, planlamalarını organize edebildiklerini gösteriyor. Mindfulness-Farkındalık programındaki öğrenciler; öğretmenleri tarafından dikkat ve konsantrasyon becerilerinin yanı sıra sosyal davranış olarak derecelendiriliyor. Öğretmenlerin raporlarında; duygu, davranış problemleri ya da akran ilişkileri konusunda gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamıyor.
Bu sonuçlar, akademik ve sosyal gelişimin anahtarı olan yönetici işlevleri geliştirmek için erken çocukluk döneminin kritik bir zaman olması nedeniyle özellikle önemlidir. Ayrıca, okul öğretmenlerinin çok az eğitimle bile mindfulness-farkındalık uygulamalarını okulda sınıf etkinliklerine etkili bir şekilde entegre edebildiklerini göstermektedir.
https://www.mindful.org/mindfulness-at-school-improves-critical-learning-skills/