Şükran duygumuzu ifade etmenin birçok farklı yolu vardır: Teşekkür etmek, minik bir kart yazmak ya da bize yapılan iyiliğin karşılığında başka bir iyilik yapmak. Kendinizi nasıl ifade ederseniz edin, şükran duygusuyla dolduğunuzun bilinçli olarak farkında olduğunuz anlarda (mindful olmak) kendinizi daha iyi hissetmeniz konusunda beyniniz yeniden harekete geçecektir. Araştırmalar, şükran dolu hissettiğiniz anlarda duygularınızı hiç kimseyle paylaşmıyor olsanız bile, bu duyguların uzun vadede zihinsel sağlığınızı olumlu olarak etkileyeceğini ve beyniniz üzerinde kalıcı etkileri olacağını göstermektedir. Dahası, şükran duygularınızı ifade etmek ve size iletilen şükranları kabul etmek sadece ilişkilerinizi kuvvetlendirmekle kalmayacak aynı zamanda genel iyilik halinize de olumlu olarak katkıda bulunacaktır.
Şükran duygunuzu ve beyninizi bu yönde geliştirmek için yapabileceğiniz 4 adımdan bahsedelim:
1.Etrafınızda olan bitenlerin farkına varın.
Mindfulness pratikleri yapmak sizin anda kalmanıza yardımcı olur. Eğer şükran duygusu güçlü biriyseniz, etrafınızdaki kişilerin hareket ve davranışlarının çok daha farkında olan birisinizdir. Farkındalığınız arttıkça, etrafınızda şükran duyacağınız olay ve durumların farkına varma olasılığınız daha da artar. Bu da size daha çok tatmin ve mutluluk getirir.
Doğanın güzelliğinin, çevremizdeki kişilerin bize karşı nazik davranışlarının, yaptığımız işten geçimimizi sağlayabilmemizin farkına varma becerimiz, kendimizin ne kadar farkında olduğumuzla, kendimizden ne kadar haberdar olduğumuzla ilgilidir. Mutfakta birine bilinçli bir farkındalıkla yardımcı olmak ya da gökyüzünün renginin farkında olmak şükran duygusunun artmasına sebep olur.
2.Ufak şeyler için şükran pratikleri yapın.
Genellikle üniversiteden mezun olmak, mutlu bir yuva kurmak, çocuk sahibi olmak gibi büyük olaylar için şükrederiz ama günlük hayatımızda olup biten küçük olaylar için şükran duymak bize daha zor gelir. Örneğin yemek yemenin kendi içinde bile özel bir şey olduğunu kendinize hatırlatabilirsiniz. Yemek yerken, önünüzdeki yiyeceğe o anda yönelteceğiniz farkındalık sayesinde, hem yediğiniz yemeğin lezzetini fark eder hem de açlığınızı gidermiş olursunuz. Tüm bu hisler de şükran duygusuyla dolmanıza yardımcı olur. Diğer bir örnek de akşam rahat bir uyku uyuduğunuz için ertesi sabah bunun için şükredebilirmeniz. Mindfulness-Farkındalık ve şükran pratikleriyle daha fazla huzur ve tatmin hissedebiliriz.
3.Şükran duyduğunuz kişilerle duygularınızı paylaşın
Birçoğumuz, sevdiğimiz kişileri ‘garanti’ olarak görürüz ve şükran duygumuzu göstermediğimiz için suçluluk duyarız. Bir sonraki kez sevdiğiniz birinin hoş bir hareketiyle karşılaştığınızda ona kibarca ‘teşekkür ederek’ ya da sarılarak şükran duygunuzu paylaşmayı deneyin. Karşımızdaki kişiye takdirimizi göstermemiz ve yaptığı hoş davranışları fark etmemiz her zaman iyi sonuçlar yaratacaktır. Kendinizi, sevdiklerinize karşı şükranlarınızı iletmek konusunda eğitmeniz, çevrenizle olan ilişiklerinizi güçlendirecektir.
4.Sosyal medyadan faydalanın
Sosyal medya platformları çoğunlukla kendimizi kötü hissetmemize neden olsa bile, minnettarlığımızı, şükranlarımızı sosyal medya üzerinden paylaşmak daha pozitif bir internet atmosferi yaratmamızı sağlayabilir. Örneğin, son zamanlarda yaşadığınız motive edici bir olayı, okuduğunuz, öğrendiğiniz yeni bir bilgiyi ya da bakarken size şükran duygusu hissettiren bir fotoğrafı paylaşabilirsiniz. Hoş ve motive edici şeyleri paylaşmak, içinde bulunduğumuz dijital çağda hepimiz için etrafımızda ne kadar çok şükredilecek şey olduğunu hatırlatmanın en etkili yollarından biridir. Bu yolla birbirimize ilham verebiliriz.
Eğer kendimizle ve çevremizle ilgili farkındalığımız varsa, zihnimizi şükran duyma ve bunu ifade etme yönünde eğitmemiz daha kolay olacaktır. Şükran çemberinizi geliştirmek için kendinize izin verin ve bunu kendinize hatırlatmak için fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.
Kaynak: https://www.mindful.org/four-ways-to-wire-your-brain-for-gratitude/